Friday, September 20, 2019

Afiah Vacation


HAiiii, Assalammualaikum....


Afiah dan ibu bercuti di Terengganu dan Kelantan..
Ibu Afiah simpan kt sini lah..


Ibu lapar sangat dah laa tu -->
Bertolak pagi pkul 8..smpai Terengganu pukui 3ptg..
terus p makan laa...Ikan Celop Tepung dkt Pantai Penarik..

Pantai Penarik




Pantai Penarik
Pantai Penarik, Terengganu

Pantai Senok Kelantan
Hotel Grand Continental Terengganu
Pantai senok, Kelantan...........


Masjid KRISTAL..

Sunday, September 08, 2019

Armalina Ds produk Kosmetik & Jual Marykay.



HaI, Assalammualaikum??

            Haqi nie, Cerita sikit laa tentang macam mana mieyna boleh terjebak jadi dropship kosmetik..
cerita dia macam nie, sebelum kerja  Psh dekat Hospital Sultan Abdul Halim, mieyna nie kerja sebagai Juruwang dekat Enconsave..Kebetulan kawan mieyna nie dia buka kedai menega jamu dekat econsave..Masa tu 2011 haa, dan masa tu produk kosmetik pon biasa2 ja takda tumbuh melata macam cendawan..

            Nak dijadikan cerita Mieyna dah berenti kerja Econsave sebab dapat kerja lain dekat Hospital Sultan Abdul Halim.Tetapi masa tu belum lagi dapat kerja sebagai pembantu tadbir sambilan harian (PSH)..Mieyna dapat kerja sebagai Pembantu jualan dekat kedai Pasty Corner..Setiap hujung minggu mesti mieyna akan buat Partime dekat kedai kawan.Almaklum lah bisnes dia kian berkembang..Kawan mieyna tu dia buka pulak Stokis Kosmetik haa, asalnya buka gerai ja kt dalam econsave tu..

             Ya laa orang ramai dah mula gila make up sejak ramai MUA bt tutorial make up dalam facebook dan sebagainya kan..Jadi sementara dia nak dapat pekerja yang betul2 cekap dan boleh dipercayai dia panggil Mieyna untuk bekerja dengan dia bila Mieyna cuti..

              Dalam celah dok qeja sebagai pembantu jualan kt kedai Pastry Corner tu Mieyna dengar Bahagian Pengurusan ada nak buat Temuduga untuk Pekerja Sambilan harian..Hahhh!!Apa lagi, cepat2 la Mieyna bt Resume cuba nasib mana taw ada rezeki boleh kerja jadi Kerani..Alhamdulillah, rezeki Mieyna dapat surat tawaran untuk bekerja selepas dua bulan interview..Surat smpai kt alamat rumah Kg Padang Mahligai, Allah seronok bukan mainlaa...Syukur, diberi peluang tuk jadi kerani sambilan..EH!!Mieynaa nie, haisyhhhh nak cerita pasai Dropship tapi melalut dah cerita bab dapat qeja pasaipaa...heheheh opss sorry excited menulis blog pula..Besa laa, oqg cewi xabih lagi lepas belajar kursus blog haqituu..kih3

               Ok Ok ok , Berbalik pada Mieyna jadi dropship noh..Qeja kerani nie jumat sabtu cuti kan, lagi sakan la mieyna bt partime haa..Kira cuti ja Mieyna p tolong jaga gerai mber, balik rumah ja mesti ada Tokla, Maklong la, jiran laa kirim beli barang kt kedai contohnya jamu, pastu jus hidayah, dan produk kesihtan yang lain dan juga produk kosmetik la..
             
                Hujung minggu Mieyna bt Partime tu, sementara menunggu pelanggan mai kedai Mieyna qajin selpie pastu qajin pula post dalam facebook suruh org mai kedai beli alat mekap ka , foundation ka, dari situ laa ramai yang tau Mieyna juai..Padahai, tolong kawan jaa..Kawan bayar la saqi rm35 pastu yang lain2 komisyen jualan 2% dari hasil jualan Mieyna..Boleylaa tampung2 perbelanjaan harian..
Biasa la Mieyna nie anak Sulung adik no 2 masa tu masih belajar dekat UUM.Adik no 3 dan no 4 masih bersekolah..Mak abah kerja biasa2jaa..Abah qeja kampung, mak qeja cleaner dkt Hospital Sultan Abdul Halim sebab mak qeja dkt Hsah la Mieyna pon dlu trut mintak qeja dekat HSAH yala senang dekat dengan mak, p qeja balik qeja kena syif sekali boleh la p sama2..Tapi bila sis dah kerja Opis hour nie xdkla berebut moto sgt nk p qeja kan..

             Pastu pakat ramaila kt Pejbat kawan2 kt kampung taw kata Mieyna nie dok jual produk kosmtik, kalau balik kampung ja mesti akan ada kawan2 kirim..Tapi lepas ja Mieyna berkahwin Mieyna tak buat dah Partime, bukan kawan tak panggil, panggil..Tapi Suami tak bagi, yalaa qeja masuk koi 11pagi 10 malam baqu balik..satgi nk closing kira sale lagi , maw takmau pkui 10.30 pa baqu balik haa..Dua tiga kali dia offer Mieyna asyik takleh ja, jadi sampai lanih laa mieyna dah xbt partime..tapi tetap menjual barang kedai dia dengan menjadi Dropship sampailah sekarang masih menjual..klu ada produk viral jer yang tengah hot di promte oleh mua bellaz Mieyna akan post dekat status wasap.Cuma mieyna sekarang dah sepenuhnya pakai MArykay.bkn xcurang dgn alha alfa, okaya, fb cubre me pa smua tu.TApi rugilaa bagi mieyna kalau curang dengan MK nak taw dak sebab apa..Sebab dalam MK dah ada smua set dari skincare, serum, pelmbab, alat mekap Haa smuaa ada..

              Jangan kata Mieyna belagak pakai MK trus lupa kosmetik lain..Dak taw, mieyna masih ja menjual kalau kawan mieyna nk foundtion selaain Mk mieyna bgi ja, tu hak masing nak pakai apa..
begitu juga dengan skincare, walaupon ramai ja kawan Mieyna yang masih pakai skincre yg oq kaata ada mercury tu.Apa hak Mieyna nk halang depa, cuma Mieyna dok memebel dalam status wasap jala, membebel dan cerita produk mk yng berasakan bhn organik dan keburukan pakai produk yang ada bhn mercury..

                Mieyna awal dulu pon campur jugak pakai Skincare mk tpi fd ALha..Kadang pakai fd Mk pastu bedak loose powder jenma ponds..Taw apa jadi gn muka Mieyna, klu pakai fd mk bedak ponds..Naik ruam merah oi kt mukaa...ADOILAAA pastu dok heran awatlaa mekap mcm bercapuk..
lepas tu, fd Mk habih pakai fd jenma lain pula cmpur pelmbab mk, skincre mk..Dok keesokkan harinyaa hairan..Jerwat naik banyakk..Last, berhenti laa pakai Mk SMUA laa xberani dah nk campur..Jadi, hasil penelitian Mieyna laa, mk mmg xleh cmpur dgn yng lain kot..Dia jadi Kulit xelok..Lepas dah xcmpur Alhamdulillah kulit dah ok.
pastu pulun la search sebab pa jadi mcm tu.Rupanyaa kalu kita paaki fd yg fullcvrge ibarat muka kita xdpt bernafas, dan liang pori tertutup bayangkan pakai haqi2.Kes tu kot noh muka dok naik jerawat.haqi2 dok biaq liang pori tu tersumbat.last dia geram haa dia bagi sketoi miss J kt muka kita padan muka.kikiki..Dan sejak tu la kalu make up daily p kerja Mieyna pakai fd yang bersifat non-comedogenic..

                Mieyna bkn ahli saintis yer nak kaji lebih2...HeEEhEEE
 tu hasil try n error dan buat andaian sendiri ja..Kalau ada yang setuju, maka betulla tu..hheehhe

  oklaaa sekian perkongsian MIEYNA setakat ini... terima kasih sudi membaca...



Saturday, September 07, 2019

TRY N ERROR MAKE UP ANIME..


Hampa jangan la gelak na kalau tengok muka ceq macam hantu niee..
yalaaa kalau orang yang taksuka mekap nie, muka selepong macam nie ka depa panggil hantu laa..
kikikiki

alaaaaa, biaq la orang nak cakap apa pon..ceq memang suka mekap jd saja la teringin nak bt look mekap gini..
Amacam,, seram tak tgk...hihihi
Lain orang lain minatnya kan..

dapat bt look gini pon seronok tak sanggaaaaa dah laa haaa...
Macam mua bellaz ceghitaa laa masing2 mesti pernah melalui fasa2 mekap yg xberapa nk umphhh sgt kan..
tetapi tanpa berputus asa dan konfident yang tinggi tengok dia dah berjaya sekarang..
ceq sangat terinpirasi dengan ceghita2 dia taw..

jadi ceq pon nak juga la minat ceq ni boleh bt income mcm dia kaa haaa kan...
ada dak yang teringin nak ceq make over gini??

maihh laa kita sama2 main mekap..kikiki
boleh laa ceqq melembutkan jari jemari ceq ni haa..





Thursday, September 05, 2019

Make up Tunang

*kalau nakkan kulit kita sihat.Flawless & Glowing*😎

Kita perlu gunakan Makeup Non-Comodogenic taw πŸ‘πŸ»

Non-comodogenic bermaksud bahan yang tak menyumbat pori-pori  & bagus untuk kulit...

foundtion apa tuu..opkos Marykay...opss ai kn beauty consultan mk..opkos la promote mk..

Hampa mesti pernah pakai bedak gn foundation lepas tu naik jerawat kan..
Sebabpa naik jerawat..
Sebab biasanya terjadi kerana makeup yang digunakan tak bersifat non-comodogenic.bila xbersifat non-comodogenic ia boleh mnyebabkan liang pori hampa tersumbat taw dak...tu yg dok naik jerawat tu haaa...

Kalau nak tau hampa boleh la check label dekat belakang foundation, non-cmodogenic cosmerics dia akan state. Kenapa kena pakai non-comodogenic cosmetic? Sebab kalau pakai mekap yang menyumbat pori, nanti jerawat suka menyinggah, lepas akn mybbkn parut pulak haa tukaa muka xsegak dahlaa mekap pn xleh tutup parut..

Seterusnyaa pelembab dengan serum jgn tinggal naaa...
Pelembab dia nk kekalkan kulit kita bg sentiasa nampak moist taw...
kalau nak cantik lagi,kena guna serum..
Serum mahal sikit dalam skincare, sebab dia mempunyai molecule yang paling halus dan dapat tembus sehingga ke lapisan dermis.jadi nak kulit cepat sihat or cantik kena pakai serum..okey..

Haaa, dalam marykay smuaa ada rugilaa bagi siapa yg campur2 pakai mcm2 tuu..

Semoga bermanfaat!😍

Kalau teringin nk mencuba produk mk tu blh ler wasap sy..

0174515133

Wednesday, September 04, 2019

Barbie Doll make up menggunakan produk Marykay

Hai, sesape nak cuba dan nak teringin nak dimake over menggunankan produk Mary Kay boleh contact saya or wasap saya na.. 017-4515133..




MAKE UP MENGGUNAKAN OKAYA FOUNDATION

MAKE OVER MAK KESAYANGAN CHEQ NI SKIT Haaa....

Mekap dengan menggunakan foundation okaya cream to powder..

πŸ’• Apa best nya Okaya ni? πŸ’•

πŸ‘‰boleh menggantikan bedak uollss, pakai cream ni sahaja dah marvelous
πŸ‘‰tekstur yang wangi, lembut & ringan
πŸ‘‰menutup segala cela di kulit wajah
πŸ‘‰tahan hingga 12 jam tak melekit tak bercapuk tak berminyak
πŸ‘‰spf30 melindungi daripada sinaran UV merbahaya
πŸ‘‰menggebu dan menyerikan wajah serta merta
πŸ‘‰mesra solat tiada alkohol dan bahan kimia merbahaya (mudah cuci)
πŸ‘‰mengandungi Vitamin E, minyak zaitun & tea tree yang membantu merawat kulit
πŸ‘‰Menegang serta melembapkan kulit
πŸ‘‰Menganjalkan kulit, mengurangkan kedutan & garis halus
πŸ‘‰Membantu mengurangkan keradangan & inflamasi kulit
πŸ‘‰Memperbaiki sel yang rosak akibat sinaran UV matahari
πŸ‘‰kulit ternyata lembap, glowing dan sekata
πŸ‘‰mengatasi masalah jerawat, parut dan jeragat secara perlahan-lahan
πŸ‘‰mempunyai satu warna sahaja natural mengikut warna kulit 
πŸ‘‰pilihan ramai jelitawan MUA2 Malaysia!

Apa kata mereka yang telah mencuba? πŸ˜πŸ˜πŸ’™95% mengatakan kulit mereka nampak LEBIH NATURAL, GEBU DAN CERAH. 
πŸ’™98 % mengatakan yang mereka TIDAK PERLU LAGI BERBEDAK, cukup dengan penggunaan cream to powder ini sahaja. 
πŸ’™97 % daripada yang telah menggunakannya, mengatakan krim ini TIDAK BERMINYAK..



MENDAKI GUNUNG BALING

YEAYHHHHHH AKHIRNYAAA...
SAYA BERSAMA-SAMA AHLI KELAB TADBIR HOSPITAL SULTAN ABDUL HALIM
 BERJAYA MENDAKI GUNUNG BALING HINGGA KE PUNCAK..

PERMANDANGAN DARI PUNCAK GUNUNG BALING SNGATLAH CANTIK  TERPEGUN SAYA DIBUATNYA
MELIHAT KEINDAHAN CIPTAAN TUHAN..
SYUKUR ALHAMDULILLAH ALLAH MEMBERI PELUANG DAN KESIHATAN YANG BAIK UNTUK SAYA MENDAKI DAN MELIHAT DARI ATAS PUNCAK GUNUNG BALING..
PENGALAMAN YANG TIDAK DAPAT SAYA LUPAKAN..





Afiah Vacation

HAiiii, Assalammualaikum.... Afiah dan ibu bercuti di Terengganu dan Kelantan.. Ibu Afiah simpan kt sini lah.. Ibu lapar sangat ...